Semințele fac parte din alimentația omului de mii de ani, iar consumul acestora nu ne poate aduce decât beneficii. Incluse în alimentația noastră zilnica ele devin o sursă importantă de nutrienți, vitamine și minerale, cât timp sunt consumate în stare crudă. Săptămâna aceasta am ales să ”scoatem în lumina reflectoarelor” trei dintre aceste feluri, pentru a răspunde la întrebarea: Ce beneficii ne aduc semințele?
Să începem cu semințele de in. Acestea înglobează un pachet de nutrienți foarte, foarte bogat. Spre exemplu, doar 100g din acest sortiment conține 20g proteine, 28g fibre și nu mai puțin de 42g grăsimi sănătoase (Omega3).
Ce beneficii ne aduc? – Ei bine, semințele de in:
- scad colesterolul și previn tensiunea arterială
- au proprietăți antiinflamatorii
- pot ajuta în unele cazuri de constipație
- dețin cea mai mare concentrație de lignani
Lignanii sunt compuși naturali din plante, ce au aceeași compoziție chimică precum cea a estrogenului sau a antioxidanților și au rol în reglarea nivelului hormonal la femei. Astfel, Uleiul din semințe de in ajută la:
- îmbunatățirea funcției uterine
- reglarea nivelului de progesteron și estrogen din organism
- ameliorarea crampelor menopauzei
În bucătăria Rawyal semințele de in își au, cu siguranță, locul. Le folosim la o multitudine de preparate, de la feluri principale – Burger Raw sau Pizza fără Guten – până la deserturi – Batoane cu cereale.
Semințele de chia, spre deosebire de semințele de in, au conținut mult mai ridicat de fibre. De asemenea, ele înglobează minerale precum seleniu, mangan, fier, cupru, fosfor, dar și foarte mult calciu și magneziu. Acizii grași esențiali sunt și ei prezenți, iar pentru lista beneficiilor amintim faptul că semințele de chia:
- ajută la menținerea echilibrului de zahăr din sânge
- energizează corpul
- ajută la menținerea echilibrului colesterolului
- au efect detoxifiant
- ameliorează durerile articulare
- ajută la formarea masei musculare
Datorită gustului nu foarte pronunțat, ele sunt foarte versatile în bucătărie și pot fi folosite într-o mulțime de preparate. Recomandarea noastră pentru tine este Budinca de Chia, un desert extrem de savuros, care te va cuceri cu siguranță.
Semințele de Floarea-Soarelui, contrar tuturor așteptărilor, reprezintă o adevărată sursă de sănătate. Acestea au un conținut mare de vitamina E și peste 40% proteine. În ele mai regăsim calciu, magneziu, seleniu, cupru, fosfor, mangan, dar și vitaminele B1 și B5. Acestea sunt foarte ușor digerabile și consumate crude ne aduc numeroase beneficii organismului:
- scad colesterolul
- scad presiunea arterială
- ajută la detoxifierea organismului
- au efect energizant
- aduc un plus de strălucire pielii, datorită conținutului de vitamina E
- au efect antioxidant
Poate te întrebi ce au în comun Hamburgerul, Pizza, Salatele și Tarta noastră cu Lime. Ei bine, toate sunt raw și toate au în compoziția lor semințe de floarea soarelui.
Tu ce semințe ai inclus în alimentația ta?
By Diana Anghelache
Sursă foto 1 E’la blog