Intoleranța la gluten este o tulburare autoimună ce afectează intestinul subțire. Aici apar leziuni care perturbă procesele de digestie și îngreunează absorbția unor nutrienți esențiali. Este principalul motiv din cauza căruia unele persoane nu pot consuma alimente precum pâinea sau produsele de panificație (deoarece glutenul este o proteină de origine vegetală ce se găsește în grâu, orz, secară și ovăz). Acest lucru se întâmplă doar în cazurile fericite, cele în care boala este depistată din timp, dar de cele mai multe ori simptomele acesteia sunt nespecifice, ceea ce îngreunează diagnosticarea.
Afecțiune este tot mai frecvent întâlnită și poate apărea la orice vârstă, de aceea trebuie făcută o distincție între intoleranța totală la gluten, sau boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă. Cele doua au simptome similare, însă au efecte diferite asupra organismului nostru și se diferențiază prin nivelul de toleranță la gluten.
Până acum sunt cunoscute peste 300 de simptome ale bolii celiace, dar acestea diferă de la un caz la altul, iar în unele situații pot lipsi complet. Iata o lista cu câteva dintre cele mai întâlnite simptome ale intoleranței la gluten.
- Probleme digestive (balonare, crampe abdominale, arsuri stomacale, greață constipație sau diaree)
- Anemie
- Migrene
- Afte bucale
- Osteoporoză precoce
- Iritații ale pielii
- Schimbări de dispoziție
- Amețeli
- Stări permanente de oboseală
- Scăderi în greutate
- Deficit de atenție.
Persoanele care au depistat deja această tulburare trebuie să țină un regim alimentar destul de strict. În cazul în care te numeri printre acestea am dori să știi că la rawyal ținem cont și de acest lucru. Pentru tine am pregătit o multitudine de preparate din care poți alege, toate #FărăGluten: pizza raw vegană, tartă cu lămâie sau caramel, cupcake cu ciocolată sau mure, caramele, crackers, dar și multe, multe altele.
Nu ți-am făcut poftă deja? Noi te așteptăm să le încerci!